ZEMLJA MORA PRESTATI PLAKATI - Priča za djecu

PRIČE ZA DJECU

ZEMLJA MORA PRESTATI PLAKAT (Nada Landeka)

Mila je noćas usnila vrlo čudan san. Ležala je u krevetu, vrteći se pred buđenje kada su na nju počele padati neke krupne kapi. U prvi tren Mila je pomislila da je to kiša, a onda nikako se nije mogla načuditi, kako bi kiša uspjela ući u njezinu sobu, i padati po njoj, i to još dok je u svojem krevetu. To gotovo da i nije moguće, razmišljala je Mila. Pomaknula je prekrivač sa brade, znatiželjno gledajući što se događa.  Nije bilo zabune, na Milu su padale krupne kapi, ali kiše nije bilo nigdje. Oblaci su bili bijeli, lagano su plovili po vedrom plavom nebu, tek tu i tamo kroz koji oblak prošla bi sjajno žuta zraka sunca.

„Odakle onda ove kapi?“ čudila se Mila. Skočila je brzo, odlučivši da više neće spavati, na brzinu je oprala zube, umile svoje rumene obraze, obukla se, a onda još brže sjela za kompjutor.

U google je ukucala pitanje: „Odakle padaju kapi na moj krevet i po meni?“

„To Zemlja plače!“ izbacila je na ekran tražilica.

„Zašto Zemlja plače“ i s nestrpljenjem je čekala odgovor.

„Zemlja plače zato jer je zatrpana otpadom, zato jer ju guši ugljični monoksid, vruće joj je, i zato jer joj je čitav trbuh izbušen....“ odgovara google.

„Oh.... zar tako“ začuđena je Mila.

„A što učiniti da Zemlji pomognemo da više ne bude tužna?“ postavlja Mila novo pitanje.

„Otpad treba razdvajati. Ekološki bio otpad, onaj koji truli treba odvajati posebno, on se prerađuje, s njim možemo gnojiti vrt, cvijetnjak, parkove..... iz ekološkog bio otpada mogu se uzgojiti predivni travnjaci, može se prihranjivati cvijeće, pa i povrće.“ Slijedi odgovor googla.

„Zamisli rajčicu, grašak, krumpir koji izraste na potpuno prirodnoj podlozi, bez ikakve kemije, je li to moguće? „  Mila upita svoju majku.

„Naravno da je, čitav prirodni ciklus funkcionira tako da je kemija zapravo potpuno nepotrebna. Nju su izmislili ljudi kako bi povećali prihode i ubrzali rast, a onda su kažnjeni pohlepom pa je zemlja zapravo postajala sve nerodnija i nerodnija, zatrovana pesticidima i otrovima.“

„Da ne spominjem nerazgradivi otpad, zatim medicinski i kemijski otpad, radioaktivni otpad“ koji su posvuda nataložili u zemljinu utrobu“ priča joj majka.

 „Zemlju to boli, zato nije ni  čudno da plače!“

Sad je već Mila bila ozbiljno zabrinuta. Ako Zemlja plače, sigurno trpi jake bolove, mislila je u sebi, a ako je tako otvoreno pokazala bol i patnju, lila je čak i suze, onda to znači da Zemlja očajnički traži pomoć.

Odlučila je Mila porazgovarati sa profesorom u školi, ali i proučiti svu dostupnu dokumentaciju. Nekako je zapravo bila počašćena da je Zemlja baš nju izabrala da joj se požali, više joj nisu ni smetale one suze koje su je jutros naglo probudile iz sna, sad je samo bila duboko zabrinuta za opstanak Zemlje i usmjerena na traženje načina kako da pomogne.

„Profesore, profesore“ uzbuđeno se obratila profesoru kemije. „Što se događa ako Zemlja plače, možemo li joj kako pomoći?“

„Naravno“ odgovori joj profesor. „Zemlji je potrebno što više drveća, cvijeća, trave, to bi ju sigurno razveselilo.“

„Zemlju veseli i manje automobila na cesti, manje štetnih plinova i pesticida“ nastavio je učitelj.

Mila stoga odluči da napravi čitavu studiju, kako pomoći Zemlji da prestane plakati. Odlučila je posjetiti lokalne poduzetnike i nagovoriti ih da za vožnju po centru grada iznajmljuju bicikle, posjetila je i poljoprivredne trgovine i apoteke, njih je zamolila da prestanu prodavati pesticide i otrove, i da poljoprivrednicima savjetuju ekoproizvodnju. Na kraju, i sama je odlučila nešto aktivno poduzeti, okupila je sve svoje prijatelje i odlučili su posaditi mlade grančice šumskih stabala u obližnju šumu koju su lokalni stanovnici potpuno opustošili.

„Stablo hrasta raste stotinu godina, a čovjek ga uništi za manje od pola sata“ mrmljala je sebi u bradu Mila.

Uz sve to, i šumske životinje ostale su bez svojih domova, uništavanjem šume, na tisuće i tisuće šumskih životinja nisu više imale gdje stanovati pa su uginule. One koje su ostale, jedva su preživjele, samim tim je i hranidbeni lanac potpuno poremećen, jer se priroda sama pobrinula za red, na žalost, taj red je čovjek potpuno poremetio.

Mila i prijatelji posudili su od roditelja alat za kopanje rupa i sadnju, iz obližnjeg rasadnika nabavili su sadnice i krenuli su u šumu. Odlučili su posaditi što više kestena, on je ljekovit, zdrav, hranjiv, i vrlo koristan za prirodu i okoliš u kojem raste. Uz kesten posaditi će i stabla hrasta, iako neće doživjeti da hrast naraste u svoj svojoj veličini, to će vjerovatno vidjeti njihova djeca, jer čak dvije generacije su potrebne da bi uzgojile jedno stablo.

Zato su prikupili žireve iz obližnje šume i  najprije ih posadili u lonce koje su posložili  u dvorištima i oko škole. Nakon što iz žireva izrastu mala drvca, budući veliki hrastovi, Mila i njezini prijatelji posaditi će ih u obližnjoj šumi koja je potpuno opustošena, gotovo sva drveća su u njoj posječena. Vidi se da je kroz nju prošao čovjek.

„Reklo bi se da je čovjek najveći neprijatelj prirode, ali i najveći neprijatelj samom sebi“, rekla je Mili profesorica biologije.  „Ponosim se sa vama“, uz vašu pomoć Zemlja će sigurno prestati plakati, rekla im je zagrlivši ih.

„Profesorice, ali ovo što smo učinili nije dovoljno“ požalila joj se Mila.

„Molimo vas da ubuduće i vi u školi ispisujete sadržaj na obje strane papira, kako bi se što manje papira potrošilo. I mi ćemo ubuduće tako i kod kuće činiti, jer zamislite, koliko je stabala potrebno srušiti kako bi se proizveo papir, dok ga mi nerazumno trošimo.“

„Mama, mama molim te“ Mila je jedva dočekala mamu da dođe kući s posla, „Molim te da mi sašiješ 60 platnenih  rupčića da ih poklonim prijateljima, kako više ne bi koristili papirnate maramice. Želim ih poučiti da čuvaju okoliš i štede papir.“

„Dobro Mila, rado ću ti sašiti rupčiće, to ti je odlična ideja, ali moraš naučiti prijatelje i da štete na drugi način, kako bi se Zemlja što prije oporavila. Imam ideju. Snimiti ćemo predavanje na disk, pa im možeš pokazati prezentaciju u školi, biti će sigurno oduševljeni svime što nauče.“

„Super mama, super, jako mi se sviđa tvoja ideja. Odmah ćemo tako učiniti. Prijatelji će se oduševiti.“

Kroz nekoliko dana Mila je prezentaciju pokazala u školi, učiteljima i prijateljima iz razreda.

Poučila ih je kako štedjeti električnu energiju, savjetovala ih je da ne bacaju hranu, da ne zagađajuju okoliš, i najvažnije, da ne koriste plastične boce, nego da sa sobom u školu i na izlet nose plastičnu bocu ili od plemenitog čelika, kako bi trajno očuvali okoliš.

„Zamislite, čak jedna trećina proizvedene hrane baca se. Istovremeno, na Zemlji je jako puno gladnih, vlada potpuna neravnoteža“ užurbano je Mila ponavljala naučeno gradivo.

„Zemlju moramo voljeti, kako bi nam ona uzvratila svoju ljubav“  vrlo ozbiljno rekla je Mila. Profesorima je poklonila male teglice od praznih čaša jogurta, posebno ukrašene za tu namjenu, a u kojima su bili posađeni kaktusi, da njima ukrase školske prozore.  Profesori su je pohvalili za sve što je učinila.

A Zemlja, Zemlja je najbližem oblaku poslala poruku da Mili namigne, bio je to znak podrške i odobravanja. 

Sve je dodatno bilo popraćeno koncertom malih vrapčića sa obližnje trešnje. Iza školskih zidova, njihov koncert zvučao je kao  pljesak Mili, pljesak zahvale.

@Nada Landeka




 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PRIJATELJI IZ "DOBRE ŠUME" - priča za djecu

SLIKARICA - Pjesme za djecu Nade Landeka, zbirka pjesama "Bakina škrinjica"